Επερχόμενο Webinar Πώς θα χάσεις γρήγορα βάρος; - 28/05/2024 21:00

VIDEO INFO

Ετικέτες Τροφίμων: Ποιο προϊόν να επιλέξεις

Χρησιμοποίησε το παρακάτω εργαλείο για να υπολογίσεις τη θρεπτικότητα ενός τροφίμου!

Με άλλα λόγια μπορείς να δεις από τις Ετικέτες Τροφίμων αν ένα συσκευασμένο τρόφιμο είναι υψηλό, μέτριο ή χαμηλό σε πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και φυτικές ίνες, αντίστοιχα.

Η αναγραφή διαιτητικών πληροφοριών στις Ετικέτες των Τροφίμων είναι υποχρεωτική!

Με αυτό το εργαλείο μπορείς  να εξοικειωθείς στις διατροφικές ετικέτες και να κάνεις πιο θρεπτικές επιλογές στο σούπερ μάρκετ. Να επιλέγεις πιο συχνά τρόφιμα με τις περισσότερες χαμηλές κατηγορίες σε σάκχαρα, ολικά και κορεσμένα λιπαρά, και αλάτι, καθώς και τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες.

Παράλληλα, το εργαλείο μπορεί να σε βοηθήσει αν χρειάζεται να παρακολουθήσεις τη διαιτητική πρόσληψη ενός ή περισσότερων θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, αν έχεις διαγνωστεί με υπέρταση ή λαμβάνεις αγωγή με κορτιζόνη χρειάζεται να προσέξεις το αλάτι (νάτριο). Αν έχεις δυσλιπιδαιμία να χρειάζεται να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά που λαμβάνεις μέσω της διατροφής σου!

Να θυμάσαι ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται, ωστόσο χρειάζεται να προσέχεις την ποσότητα και τη συχνότητα που το καταναλώνεις!

Συμπλήρωσε τα παρακάτω πεδία από τις διατροφική ετικέτα του προϊόντος που έχεις στα χέρια σου. 

Ποσότητα Τροφίμου: Στα 100 γραμμάρια

Ενέργεια:
kcal
Πρωτεΐνη:
gr
Σάκχαρα:
gr
Λιπαρά:
gr
Κορεσμένα
Λιπαρά:
gr
Αλάτι:
gr
Φυτικές Ίνες:
gr
Αξιολόγησα την Διατροφική Ετικέτα του προϊόντος σου και τα αποτελέσματα έδειξαν:
Πρωτεΐνη
Σάκχαρα
Λιπαρά
Κορεσμένα Λιπαρά
Αλάτι
Φυτικές Ίνες

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να χαρακτηριστεί ως τρόφιμο χωρίς λιπαρά, χωρίς κορεσμένα λιπαρά οξέα ή χωρίς σάκχαρα, σύμφωνα με την νομοθεσία;

  • Ένα τρόφιμο, χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο χωρίς λιπαρά όταν δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 g λιπαρών οξέων στα 100 g ή 100 ml προϊόντος.
  • Αντίστοιχα, ένα τρόφιμο μπορεί να χαρακτηριστεί ώς τρόφιμο χωρίς κορεσμένα λιπαρά οξέα όταν δεν υπερβαίνει τα 0,1 g κορεσμένων λιπαρών οξέων στα 100 g ή 100 ml προϊόντος.
  • Τέλος, ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν χωρίς σάκχαρα όταν δεν περιέχει περισσότερα απο 0,5 g σακχάρων στα 100 g ή 100 ml προϊόντος.

Πότε ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως προϊόν χωρίς λιπαρά, χωρίς κορεσμένα λιπαρά οξέα χωρίς σάκχαρα και χωρίς νάτριο ή αλάτι, σύμφωνα με την νομοθεσία;

  • Ο ισχυρισμός, ότι τρόφιμο δεν περιέχει λιπαρά, μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 g λιπαρών ανά 100 g ή 100 ml.
  • Ο ισχυρισμός, ότι τρόφιμο δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν το άθροισμα των κορεσμένων λιπαρών και των trans λιπαρών οξέων δεν υπερβαίνει τα 0,1 g κορεσμένων λιπαρών ανά 100 g ή 100 ml.
  • Ο ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει σάκχαρα, μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα απο 0,5 g σακχάρων ανά 100 g ή 100 ml.
  • Ο ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει νάτριο ή αλάτι, μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα απο 0,005 g νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού, ανά 100 g.

Πότε ένα τρόφιμο θεωρείται ότι περιέχει χαμηλά λιπαρά, χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, παρουσιάζει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και σε νάτριο/αλάτι, σύμφωνα με την νομοθεσία;

  • Ένα τρόφιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό 1169/2011 θεωρείται ότι παρουσιάζει χαμηλά λιπαρά όταν δεν περιέχει παραπάνω απο 3 g λιπαρών στα 100 g του προϊόντος για στερεές τροφές ή δεν περιέχει παραπάνω από 1,5 g  λιπαρών ανά 100 ml για υγρές τροφές.
  • Ένα τρόφιμο, θεωρείται ότι περιέχει χαμηλά κορεσμένα λιπαρά όταν το άθροισμα των trans λιπαρών οξέων και των κορεσμένων λιπαρών οξέων δεν υπερβαίνει τα 1,5 g ανά 100 g για στερεές τροφές ή τα 0,75 g ανά 100 ml υγρού  προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα των trans λιπαρών οξέων και των κορεμσένων λιπαρών οξέων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% της ενεργειακής αξίας του προϊόντος.
  • Ένα τρόφιμο, θεωρείται ότι παρουσιάζει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα όταν δεν περιέχει περισσότερα απο 5 g σακχάρων στα 100 g για στερεές τροφές ή 2,5 g σακχάρων στα 100 ml για υγρές τροφές.
  • Ένα τρόφιμο, με βάση την νομοθεσία 1169/2011 παρουσιάζει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο/ αλάτι όταν δεν περιέχει περισσότερα από 0,12 g νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά 100 g η 100 ml

 

Πότε ένα τρόφιμο θεωρείται πλούσιο σε πρωτεΐνες και εδώδιμες ίνες σύμφωνα με την νομοθεσία;

  • Σύμφωνα με τον κανονισμό 1169/2011, ένα τρόφιμο θεωρείται ότι παρουσιάζει αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όταν τουλάχιστον το 20% της ενεργειακής αξίας του προϊόντος παρέχεται από πρωτεΐνες.
  • Ένα τρόφιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό 1169/2011 θεωρείται ότι παρουσιάζει αυξημένη περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες όταν περιέχει τουλάχιστον 6 g εδώδιμων ινών ανά 100 g ή τουλάχιστον 3 g εδώδιμων ινών ανά 100 kcal.

Πότε ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως πηγή εδώδιμων ινών και πηγή πρωτεϊνών, σύμφωνα με την νομοθεσία;

  • Ο ισχυρισμός ότι το τρόφιμο αποτελεί πηγή εδώδιμων ινών, μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν το προϊόν περιέχει τουλάχιστον 3 g εδώδιμων ινών ανά 100 g ή τουλάχιστον 1,5 g εδώδιμων ινών ανά 100 Kcal.
  • Ο ισχυρισμός πηγή πρωτεϊνών μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν τουλάχιστον το 12% της ενεργειακής αξίας του τροφίμου παρέχεται απο πρωτεΐνες.

Τι αναγράφεται στην ετικέτα ενός προϊόντος και γιατί;

Σύμφωνα με τον κανονισμό 1169/2011 στην ετικέτα ενός προϊόντος πρέπει να αναγράφονται οι θερμίδες, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, τα σάκχαρα, τα ολικά λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και το αλάτι.

Οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες αποτελούν τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά.

Βέβαια, εκτός από αυτά παρατηρούμε ότι αναγράφονται και τα σάκχαρα, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, και το αλάτι καθώς οι υψηλές διαιτητικές προσλήψεις αυτών έχουν ενοχοποιηθεί για αρκετές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η στεφανιαία νόσος.

Τέλος, αναγράφονται και οι φυτικές ίνες καθώς έχει γνωστοποιηθεί το όφελος τους όχι μόνο στην καλή γαστρεντερική λειτουργία, αλλά και στη μείωση χοληστερόλης.

Σε ποια προϊόντα πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά;

Όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο οφείλουν να αναφέρουν την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά οξέα και αλάτι, ακόμα κι αν αυτή είναι μηδενική για ένα ή περισσότερα συστατικά καθώς και να αναγράφεται το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Ορισμένα προϊόντα σύμφωνα με την νομοθεσία μπορούν να αναγράφουν και ορισμένες φράσεις, όπως π.χ. υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αν τηρούν κάποιες προϋποθέσεις στο αναφερόμενο συστατικό.

Παραπλανείται ο καταναλωτής;

Οι ισχυρισμοί περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. 100% Βιταμίνη C)  που κυριαρχούν στις συσκευασίες πολλών τροφίμων και αναψυκτικών δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες για την χρήση του εκάστοτε τροφίμου,  καθώς παραπέμπουν στη σκέψη ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο περιέχει παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες σε σχέση με παρόμοια προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κάτι που μπορεί και να μην ισχύει.

Παραδείγματα παραπλάνησης του καταναλωτή.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναγραφή σε γνωστό προϊόν νιφάδων βρώμης η δήλωση 100% νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι αρκετά παραπλανητικός καθώς παραπέμπει στη σκέψη ότι το προϊόν είναι 100%  ολικής άλεσης, κάτι που δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει έιναι ότι πράγματι το προϊόν είναι 100% νιφάδες βρώμης, αλλά δεν είναι 100% ολικής άλεσης.

Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί μια σειρά επιδορπίων γιαουρτιού με πρωτεΐνη, η οποία υποσυνείδητα παραπέμπει στη σκέψη ότι τα προϊόντα της συγκεκριμένης σειράς είναι πιο υψηλά σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα.

Φυτικό ρόφημα αμυγδάλου ή γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά άλλο ένα παράδειγμα παραπλάνησης του καταναλωτή αφού το συγκεκριμένο προϊόν δεν περιέχει καθόλου γάλα ούτε προσομοιάζει την σύσταση του γάλατος και αποτελείται από πολύ μικρή ποσότητα αμυγδάλου.

Ωστόσο, αναφέρεται συχνά ως γάλα και τοποθετείται στα ράφια του σουπερμάρκετ δίπλα στο γάλα για να παραπλανήσει τον καταναλωτή και να τον κάνει να πιστέψει ότι έχει την ίδια θρεπτική αξία με το κανονικό γάλα.

Στην πραγματικότητα όμως, το γάλα αμυγδάλου περιέχει πολύ μικρότερα ποσά πρωτεΐνης σε σχέση με το κανονικό γάλα αλλά είναι εμπλουτισμένο σε άλλα συστατικά όπως βιταμίνη D. Οπότε, το κανονικό του όνομα που θα έπρεπε να αναγράφεται είναι φυτικό ρόφημα αμυγδάλου.

Τα φρούτα θεωρούνται ως τρόφιμα με υψηλές φυτικές ίνες;

Ένα μέτριο μήλο ή ένα μικρό πορτοκάλι περιέχει κατά προσέγγιση έως και 4 g φυτικών ινών (δηλαδή περίπου 2 g φυτικών ινών στα 100 g προϊόντος), οπότε ένα φρούτο από μόνο του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες, σύμφωνα με την νομοθεσία.

Ωστόσο, η ποικιλία και η τακτική φρούτων πρόσληψη μέσα στην ημέρα, μπορούν να σου εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φρούτα δεν θεωρούνται «υγιεινά» ή «ευεργετικά» τρόφιμα μόνο για τις φυτικές τους ίνες, αλλά και για τις βιταμίνες που περιέχουν καθώς και για τον κορεσμό που επιφέρουν.

Πως αναγράφονται τα συστατικά σε μια ετικέτα;

Τα συστατικά (π.χ. ζάχαρη, αλεύρι σίτου κ.λ.π.) θα πρέπει να αναγράφονται σε μια διατροφική ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά, δηλαδή ξεκινώντας από το συστατικό με την υψηλότερη περιεκτικότητα και καταλήγοντας στο συστατικό με την χαμηλότερη περιεκτικότητα.

Επιπλέον, τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελέσουν πιθανά αλλεργιογόνα (π.χ. ξηροί καρποί) οφείλουν να αναφέρονται με έντονη γραφή, ενώ στα συστατικά που περιέχονται στην ονομασία του προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό τους.

Τι είναι τα GDAs;

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (Guideline Daily Amount- GDA) είναι η συνολική ημερήσια ποσότητα θερμίδων, σακχάρων, λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου/αλατιού, αντίστοιχα που συστήνεται να προσλαμβάνονται από έναν υγιή ενήλικα.

Γενικά υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για κάθε συστατικό και για κάθε κατηγορία του πληθυσμού (π.χ. άντρες, γυναίκες, παιδιά), οι οποίες βασίζονται σε πρόσφατα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα και αναφέρονται ενδεικτικά στον παρακάτω πίνακα.

ΣυστατικάΓυναίκεςΆντρεςΠαιδιά (5-10 χρονών)
Θερμίδες2000 Kcal2500 Kcal1800 Kcal
Πρωτεΐνες45 g55 g24 g
Υδατάνθρακες230 g300 g220 g
Σάκχαρα90 g120 g85 g
Λίπος70 g95 g70 g
Κορεσμένα λιπαρά οξέα20 g30 g20 g
Διαιτητικές ίνες24 g24 g15 g
Αλάτι4g6 g 4 g

Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καταναλωτής να αξιολογεί κάθε τρόφιμο κατά πόσο συμβάλλει στην καθημερινές του απαιτήσεις για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και πως μπορεί να πετύχει ισορροπία στη διατροφή του!

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

close
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
Scroll To Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.